Logopedie

Logopedie

Heeft u wel eens moeite met spreken? Kunnen anderen u niet goed verstaan? Of kunt u uw eten moeilijk wegslikken? In al deze gevallen kunnen de logopedisten van Zorgcombinatie Noorderboog u van dienst zijn.

Wat is logopedie?

De logopedist houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van mensen met stem-, spraak-, taal-, slik- en gehoorproblemen. Daarbij is spraak de uiterlijke vorm van het spreken, ofwel hoe klinkt het? En taal is de boodschap die u vertelt.

Voor wie?

Logopedie is bestemd voor iedereen die moeite heeft om zich verstaanbaar te maken. Ook mensen die moeilijk kunnen kauwen of slikken, bijvoorbeeld door ziekte, zijn bij de logopedist aan het juiste adres. De logopediste helpt u uw communicatie te optimaliseren en weer veilig te kunnen eten en drinken.

Wanneer?

Misschien herkent u een van de hieronder beschreven situaties.

  • Ik verlies vocht uit mijn mond, ik heb altijd een zakdoek in de buurt.
  • Ik knoop minder makkelijk een praatje aan, want andere mensen verstaan me niet.
  • Ik verslik mij regelmatig in mijn koffie, het innemen van mijn medicatie gaat moeilijk en/of het eten zakt niet goed weg.
  • Het is voor mij moeilijk om duidelijk te spreken, mensen moeten vaak vragen of ik het wil herhalen.
  • Ik weet wat ik wil zeggen, de woorden liggen op het puntje van mijn tong, maar ik krijg ze er niet uit.
  • Ik heb moeite met het begrijpen van een krantenartikel, de ondertiteling van de televisie.
  • In vind het moeilijk om een gesprek te volgen, ik begrijp het niet meer.
  • Kaarten en brieven schrijven gaat niet meer, ik kan de juiste letter niet op papier krijgen.
  • Mijn stem klinkt anders dan vroeger, ik ben vaak schor of hees.

Samenwerking

Het is veelal de specialist ouderengeneeskunde of iemand van de verzorging die de logopedist voor u inschakelt. De logopedist maakt deel uit van het multidisciplinair overleg. Aan dit overleg nemen alle therapeuten deel die bij uw behandeling betrokken zijn. Bij uw eerste afspraak met de logopedist onderzoekt deze uw klacht. Vervolgens stelt u gezamenlijk een passend behandelplan op. Waar nodig geeft de logopedist, in overleg met u, advies en informatie aan de mensen in uw omgeving. Samenwerken en afstemmen van zorg met mantelzorgers en andere hulpverleners (verzorging, fysiotherapeut, of ergotherapeut) is voor de logopedist vanzelfsprekend.