Directe toegang tot logopedie Noorderboog

12 juni 2012

Sinds 1 juni 2012 kunnen patiënten zelf direct een afspraak maken met de logopedisten van Zorgcombinatie Noorderboog. Een verwijsbrief van huisarts of specialist is niet meer nodig. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit besloten om de toegang tot logopedie gemakkelijk te maken. Dit besluit heet Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL).

Patiënten kunnen de logopedisten van het Diaconessenhuis in Meppel, Reggersoord in Meppel, Zonnekamp in Steenwijk en de Jan Thijs Seinenhof in Diever rechtstreeks bellen om een afspraak te maken. Er is geen wachttijd; patiënten kunnen direct terecht.

Slikproblemen

Logopedie behandelt problemen rond taal, spraak, stem en gehoor. Met taal breng je je gedachten onder woorden. Om te kunnen spreken, moeten de spieren van je lippen en je tong goed werken. Je stem moet op de juiste manier geluid maken. Dat zijn allemaal vaardigheden, naast goed kunnen horen, die je nodig hebt om goed te kunnen communiceren. Logopedie behandelt ook problemen met slikken. Jonge kinderen hebben daar soms problemen mee, maar ook ouderen die bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer hebben of een beroerte hebben gehad.

Tijdens de eerste afspraak onderzoekt de logopedist of de klacht wel te maken heeft met een logopedisch probleem. Als dat het geval is, kan een behandeling afgesproken worden.

Voor informatie kunt u bellen met de logopedist:
Diaconessenhuis: (0522) 23 33 34 of (0522) 23 38 33
Reggersoord: (0522) 23 40 41
 

Meer nieuws