'Het ruikt hier weer als thuis'

'Het ruikt hier weer als thuis'

16 januari 2013

Noorderboog gaat over op andere vorm van maaltijdvoorziening

De bewoners van De Menning in Wilhelminaoord en Nijenstede in Steenwijk zijn enthousiast. "Het ruikt hier weer als thuis, wat heerlijk!" De Menning en Nijenstede zijn de eerste locaties van Zorgcombinatie Noorderboog die overgaan op een andere maaltijdvoorziening. In een aantal weken volgen alle Noorderboog locaties, in februari sluit het Diaconessenhuis de rij.

Afgelopen week is verzorgingshuis De Menning als eerste gestart met de nieuwe maaltijdvoorziening. Zowel de bewoners als de medewerkers reageren enthousiast, evenals in Nijenstede die deze week is gevolgd. Voor iedereen is het even wennen. Voorheen werd alles in één keer geserveerd. Nu kunnen bewoners kiezen uit twee soorten vlees en twee groenten, en de hoeveelheid opscheppen die ze willen eten. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met verschillende diëten. Omdat het eten verwarmd blijft tijdens het uitdelen, heeft iedereen een warme maaltijd die ook echt warm is. "Er is afwisseling in de maaltijden, het ruikt heerlijk, dat is goed voor de eetlust, en het eten is lekker warm", aldus de bewoners. Op verschillende locaties gaat meer met bewoners zelf gekookt worden, als onderdeel van de dagbesteding. Dit helpt hen om actief te blijven en zelf regie te voeren.

In het nieuwe systeem wordt gebruik gemaakt van koelverse maaltijden of maaltijdcomponenten die ter plaatse worden geregenereerd. Regenereren is het professioneel opwarmen van gerechten. Een voordeel hiervan is dat gerechten smaken alsof ze net zijn klaargemaakt: de structuur en smaak blijft behouden. De maaltijden worden gekoeld aangeleverd op de locaties en in speciale karren geregenereerd. Dit gebeurt langzaam, om kwaliteit en smaak te behouden. 

Meer nieuws