Verwenmiddag De Schiphorst groot succes

Verwenmiddag De Schiphorst groot succes

16 april 2015

Dinsdag 14 april was er een gezellige verwenmiddag voor de bewoners van De Schiphorst. Het was een stralende dag met veel zon. Lammetjes en konijnen stonden bij de ingang en muziek van een draaiorgeltje maakte dat iedereen in een opperbeste stemming naar binnen ging.

Bij binnenkomst kregen de bewoners allemaal een mooie corsage op. Daarna was het genieten met tal van lekkere hapjes en fijne verwenmomentjes, bijvoorbeeld handmassage. Er was voor ieder wat wils, er waren veel blijde gezichten. De opzet was erg geslaagd. De hele middag waren er pianisten die zorgden voor de muzikale omlijsting. Iedereen die wilde kon meezingen. De bewoners die niet naar het hoofdgebouw konden komen, werden verrast met een bezoekje, een bloemetje en een liedje van een troubadour. 

Demonstratie tovertafel

‘s Middags was er een demonstratie van de tovertafel waar veel interesse voor was. Veel bewoners en medewerkers van De Schiphorst kwamen een kijkje nemen, vooral om te kijken wat de mogelijkheden zijn met deze tovertafel. Er werd een inzameling gehouden om geld in te zamelen om de tovertafel voor De Schiphorst aan te schaffen.

Wat is de tovertafel?

Via een soort high tech projector worden dementerenden met een ingenieus lichtspel aangezet tot bewegen. De Active Cues Tovertafel is mede ontwikkeld door de Technische Universiteit Delft. Het is voor ouderen in een midden tot late fase van dementie. Het is een grote projector, die bewegende beelden, bijvoorbeeld vallende blaadjes, op tafel projecteert. Sensoren registreren handbewegingen en de projecties reageren daar weer op. Zo kunnen de blaadjes weer worden 'weggeveegd'.

Spelen met licht

Er wordt gespeeld met licht. Dit stimuleert het bewustzijn en de coördinatie, en prikkelt dementerende mensen om te reageren op wat ze zien. Uit onderzoek is gebleken dat 90% van de ouderen met dementie zeer passief is. De Tovertafel doorbreekt dit, door op een speelse manier beweging en gesprekken te stimuleren. Iedereen kan deelnemen op zijn of haar eigen manier. Het concept omvat verschillende spellen die specifiek voor deze doelgroep zijn ontwikkeld. Sommige spellen bevatten een sterk fysiek element, bij andere komt het sociale meer naar voren. Ze zorgen allemaal voor een levendige en positieve sfeer.

Meer nieuws