Tönjes, Djemida

Tönjes, Djemida
Functie
(neurologisch) Muziektherapeut

Djemida Tönjes is (neurologisch) muziektherapeut. Ze heeft de vierjarige opleiding tot muziektherapeut gevolgd in Enschede. Zij gaat zich verder specialiseren in neurologische muziektherapie (Parkinson, afasie en revalidatie). Zij speelt Cello, dwarsfluit, piano/keyboard en ze zingt. Djemida past haar instrumentkeuze aan aan de behoefte van de bewoner.

 

Tijdens de vierjarige HBO muziektherapie studie heeft Djemida met veel verschillende doelgroepen gewerkt. Van de psychiatrie tot kinderen met een beperking, van ouderenzorg tot de neurologie. In deze periode is haar interesse voor en passie met het werken met ouderen zeer versterkt.

Voor haar afstudeerproject is zij zes maanden naar Indonesië gegaan. Daar heeft ze (neurologische) muziektherapie geïntroduceerd en opgezet op de afdeling neurologie, universitair ziekenhuis RSCM in Jakarta. Uit gesprekken met de cliënten en neuroloog is gebleken dat (neurologische) muziektherapie een zeer waardevolle en effectieve rol heeft gespeeld bij de behandeling van cliënten met een neurologische aandoening.