Ingrid creatief bij het oplossen van problemen van parkinsonpatiënten

Ingrid creatief bij het oplossen van problemen van parkinsonpatiënten

woensdag 09 oktober 2019

Ingrids ogen twinkelen als ze vertelt over haar werk als ergotherapeut in Zonnekamp. ‘Creatief zijn op het gebied van oplossingen vinden. Dat vind ik leuk.

‘Ooit was ik zelf ziek. Toen realiseerde ik me hoe afhankelijk je van anderen bent als je dingen niet meer kunt. Ik heb toen heel veel aan bepaalde hulpmiddelen en adviezen gehad’, vertelt Ingrid van den Berg. Naast de opleiding tot ergotherapeut, specialiseerde Ingrid zich in de behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson.

Wat doet ergotherapeut Ingrid?

Ik begin mijn werkdag meestal met een kop koffie achter de computer.

Gedurende de dag behandel ik verschillende mensen die in het dagelijks leven tegen hele basale problemen aanlopen. Problemen zoals: Hoe kom ik in en uit bed? Hoe kom ik bij de supermarkt als ik niet meer fiets? Hoe kan ik veilig mijn hete drankjes meenemen naar de woonkamer of opdrinken.

Daarnaast ondersteun ik bij het aanvragen en regelen van hulpmiddelen en voorzieningen voor cliënten. Denk aan een aanpassing aan het bed of een aanpassing zodat iemand goed en veilig naar het toilet kan. De toiletgang is ongepland en het is belangrijk dat de cliënt dit zelf kan doen, ook al is dat anders dan voorheen. Een cliënt die door mijn hulp zelf zijn billen weer kan afvegen is de koning te rijk. Hiermee geef ik de cliënt zijn waardigheid en zijn privacy weer terug. Mensen met de ziekte van Parkinson begeleid ik gedurende hun achteruitgang. Dit doe ik ook door vooruit te kijken. Ik kijk niet alleen naar wat nu voor de cliënt werkt, maar ik kijk ook naar wat in de toekomst geschikt is. Dit om te voorkomen dat mensen elk jaar bijvoorbeeld hun badkamer moeten verbouwen.’

Wat vindt Ingrid zo leuk aan haar werk?

Parkinson veroorzaakt problemen bij het bewegen en ongemakken op allerlei terreinen.

‘Ik word vaak gevraagd om hulpmiddelen te regelen, maar de kracht van ergotherapie zit in het analyseren van activiteiten en onderzoeken welk stukje van de activiteit niet lukt. Is dat bij tandenpoetsen het dopje op de tube draaien of de tandpasta goed op de tandenborstel mikken? Moet iemand ander bestek omdat eten en drinken moeilijk gaat of kan een betere zithouding een grote verbetering geven? Ik vind het leuk om over vragen van de cliënt mee te denken, zodat de cliënt zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen of dagelijkse handelingen weer beter uit kan voeren. Ik ben blij als iemand bijvoorbeeld weer zelfstandig uit een beker kan drinken, zonder dat de vloeistof over de rand klotst’.

Ze vertelt het verhaal van een man die zich zelf wel aan- en uit kon kleden, maar geen sokken aan kon trekken. Ingrid regelde hiervoor een hulpmiddel. Meneer vond dit fijn. Hij had geen thuiszorg nodig en zo behield hij zijn vrijheid. ‘Hoe groter de uitdaging, hoe mooier ik het vind’.

Laatste nieuws