Minister De Jonge op bezoek in Meppel

woensdag 13 juni 2018

Maandagmiddag 11 juni bracht minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een werkbezoek aan wijkservicepunt De Koeberg in Meppel. De minister sprak uitgebreid met inwoners en medewerkers van Welzijn MensenWerk en Zorggroep Noorderboog over veel onderwerpen in de zorg. Burgemeester Korteland heette de minister welkom.

Mantelzorg

Daarna volgde een ronde door het complex met gesprekken, onder andere over de inzet van vrijwilligers in mantelzorgsituaties. Bij vrijwillige thuisondersteuning kan de mantelzorger deelnemen aan een activiteit van een vereniging of sportclub, een boodschap doen of op een andere manier even tijd voor zichzelf nemen. Zo blijft ook de relatie tussen zorgbehoevende ouderen en hun partners/mantelzorgers in balans en kunnen zij langer, goed verzorgd en gelukkiger, thuis blijven wonen. Mantelzorger, cliënt, vrijwilliger en medewerker werken samen in een relatie op basis van gelijkwaardigheid. Een instrumenten dit samenspel te bevorderen is De Samenspelkoffer van Zorggroep Noorderboog. Die kreeg de minister aan het eind van zijn bezoek daarom ook aangeboden door onze maatschappelijk werkster Annerieke van Dongen.

Samenwerking

De deelnemers spraken ook met de minister over hun ervaringen met het geheugensteunpunt, en over de inzet van specialistische kennis buiten zorginstellingen in de wijken. Samenwerking in een vroeg stadium kan de inzet van zwaardere zorg later beperken. Wethouder Ten Hulscher vatte de boodschap van de samenwerkende medewerkers en instellingen samen in een boodschap aan de minister: "Inwoners moeten in een zo vroeg mogelijk stadium geholpen kunnen worden. Preventieve trajecten en vroeg signalering zijn hierbij van wezenlijk belang. Ook wat de samenleving zelf kan doen, is belangrijk om te stimuleren en om ruimte voor te geven."

(De foto's zijn van Ebel Zandstra)
(De foto's zijn van Ebel Zandstra)

Laatste nieuws