Noorderboog neemt deel aan project ‘Onbegrepen gedrag’

woensdag 18 september 2019

Zes VVT organisaties uit de regio slaan de handen ineen om hun teams te laten ontdekken hoe ze om kunnen gaan met onbegrepen gedrag. Een mooie stap om de kwaliteit van leven van de bewoners te verbeteren door als zorgverlener zelf anders te kijken naar gedrag en daarnaar te handelen.

Twee teams van de Woonark (Zonnekamp, Steenwijk) gaan meedoen aan dit project. Teamleider Annet de Boer: “(Onbegrepen) gedrag is voor een deel een reactie op de omgeving. We kunnen dit gedrag beïnvloeden door die omgeving aan te passen, bijvoorbeeld door wat we doen beter op de bewoner af te stemmen. Het is voor veel collega’s een nieuwe manier van kijken en werken.  In dit project gaan de teams op een contructieve manier op zoek naar alternatieven voor hun eigen handelen, waardoor zij het (onbegrepen) gedrag kunnen beïnvloeden en in goede banen kunnen leiden.”

Planning van het project

De twee teams doorlopen een leerproces waardoor ze worden toegerust om (onbegrepen) gedrag in goede banen te leiden. Belangrijke stappen zijn:

  • observaties beginnen in oktober 2019
  • reflectiegesprekken december 2019
  • aangepaste aanpak uitproberen van januari tot en met juni 2020
  • evaluatie van de uitkomsten oktober 2020.

Het project loopt door tot begin 2021. Professor Dr. Hans Reinders (hoogleraar ethiek)  heeft de wetenschappelijke leiding over het project.

Deelnemende VVT organisaties zijn: Het Baken, Driezorg, Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, IJsselheem, Rosengaerde en Noorderboog.

Laatste nieuws