Noorderboog start online behandeling van cliënten met Parkinson

Noorderboog start online behandeling van cliënten met Parkinson

dinsdag 09 april 2019

Zorggroep Noorderboog gaat  meedoen aan een landelijk onderzoek over de effecten van online logopedie bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Behandeling via app

Het onderzoek wordt gecoördineerd door het Radboud UMC. Logopediste Erna Andreae behandelt hiervoor vanaf 25 maart patiënten van Noorderboog online via een app. ‘Wij willen de beste zorg bieden aan mensen met de ziekte van Parkinson, daarom doe wij mee’, vertelt Erna. Een logopedist van het Radboud UMC komt bij de testpersonen thuis voor een onderzoek naar de spraak. Als iemand wordt ingeloot voor de behandelgroep, dan start meteen de logopedische behandeling via een app. Vanaf dat moment kan Andreae acht weken lang de cli:ent behandelen via het beeldscherm van haar eigen Ipad.

Logopedie op maat

Patiënten hoeven voor de behandeling dus hun huis niet meer uit. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de huidige programma’s. ‘Via online behandeling is logopedie voor iedereen toegankelijk en kan ik logopedie op maat geven’, vertelt Andreae. Daarnaast oefenen de patiënten ook thuis met de app. Zij kunnen tijdens een gesprek de smartphone gewoon op tafel leggen en vanuit hun ooghoek in de gaten houden. Een stip op het beeldscherm geeft aan of ze hard genoeg spreken en of ze de juiste toonhoogte aanhouden. Andreae: ‘Eind maart behandelde ik de eerste cliënt online met de app. Eerst had ik niet veel vertrouwen in deze manier van behandelen. Ik dacht dat er niets boven persoonlijk behandelen zou gaan. Maar via mijn computer krijg ik inzicht hoe de cliënt oefent, zodat ik gerichte feedback kan geven. Ik verwacht dan ook dat het onderzoek van Radboud UMC mooie resultaten oplevert.’

Ruim 55.000 Nederlanders hebben de ziekte van Parkinson. Iedereen kan het overkomen, maar de ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar. Vaak wordt hun spraak door de ziekte aangetast.

Laatste nieuws