Symposium over gedrag goed bezocht

donderdag 16 november 2017

Op 30 oktober heeft Zorggroep Noorderboog een symposium georganiseerd in de Meenthe in Steenwijk. Het onderwerp was (on)begrepen gedrag, met name van mensen met dementie. Na twee inleidingen, van Hugo Borst en Carin Gaemers en van Martin Appelo, konden de deelnemers meedoen aan zes verschillende workshops.

De entree
De entree

Hugo Borst deelde zijn ervaringen als mantelzorger van zijn moeder, die met een vorm van dementie is opgenomen in een verpleeghuis. Samen met Carin Gaemers vertelde hij over zijn ervaringen en de visie van Carin en hemzelf op ouderenzorg. Vanuit de zaal kwamen diverse reacties, waar ze op reageerden. Daarna had Martin Appelo het over aangeleerd gedrag, en hoe moeilijk het is om dingen anders te doen. Soms weten we helemaal niet meer waarom we iets doen. 

Informatiemarkt
Informatiemarkt
Informatiemarkt
Informatiemarkt

De workshops

Na de presentaties verdeelden de aanwezigen over de workshops. Daar konden ze er twee van volgen. Ee korte impressie.

Effect natuurfilms op gedrag van mensen met dementie

Beter door Beeld omarmt het gedachtengoed van Health Environment en maakt beelden voor mensen die opgenomen zijn in een zorginstelling. Uit praktijkonderzoek blijkt dat mensen met dementie die onrustig of angstig zijn snel kalmeren als ze bepaalde natuurbeelden zien. Ervaringen en wetenschappelijk onderzoek hebben geleid tot een speciale natuurfilm die een kalmerend effect heeft. In de praktijk van diverse zorginstellingen blijkt dat de mensen minder medicatie toegediend krijgen en dat het voor de zorgverleners een effectief instrument is om gedrag van mensen te beïnvloeden op een aangename en natuurlijke manier.

Kijken door de ogen van iemand met dementie, Jos Cuyten, Fortia

In plaats vanuit ons automatisme het ‘contact’ aan te gaan leren wij, mensen met ‘gezonde’ hersenen af te stemmen op mensen met ‘beschadigde’ hersenen. In veel gevallen kunnen zij ons niet goed meer begrijpen, maar wij kunnen wel leren hen te begrijpen. Het kost ons geen tijd om ‘anders’ contact te maken. Wel vraagt het van ons omdenken, waardoor het contact met de mensen met dementie verrassend eenvoudig wordt.

Leefomgeving aanpassen; ondersteuning voor begrijpelijk gedrag bij dementie

Het brein bestaat uit vier lagen. Als deze goed werken, kunnen we goed functioneren. Maar wat gebeurt er als bepaalde lagen minder goed of niet werken door dementie? Uitleg over de vier brein lagen, (theorie van het Breincollectief ) in relatie tot de leefomgeving. Mensen met dementie zijn meer dan wie ook afhankelijk van de kwaliteit van de leefomgeving. Sluit de omgeving aan bij de specifieke behoeften van mensen met dementie dan zal deze omgeving het functioneren en het welbevinden positief beïnvloeden. Er zal minder onbegrepen gedrag voorkomen. 

In gesprek met (jonge) mensen met dementie, niet altijd eenvoudig, wel een uitdaging! 

Hoe beleven mensen met dementie hun ziekte, waar lopen zij tegen aan, welke uitdagingen zien zij? Wat verwachten ze van hun omgeving en wat kan men zelf doen? Hoe kunnen we met elkaar beter begrip krijgen voor jonge mensen met dementie, hoe gaan we het gesprek aan en waar moeten we dan op letten? Men­sen met dementie willen: graag in gesprek blijven, duidelijke informatie krijgen, meedoen en genieten, kijken naar wat er wel kan en niet naar wat er niet kan, en willen ook graag dat je met hen mee denkt en niet voor hen invult. 

Goede zorg is voelen en denken, niet rekenen (Loesje)

Hulp nodig hebben bij alledaagse dingen, aankleden, eten, douchen… Voor bewoners van zorgcentra is het dagelijkse realiteit. Dat zij zich hierdoor enorm kwetsbaar en afhankelijk voelen, realiseren veel zorg­verleners zich niet. Hoe voelt het om zelf zorg te ontvangen? Kruip een dag in de rol van je zorgontvanger. 

Sensorische Informatieverwerking (SI) bij ouderen en mensen met dementie

Als we ouder worden, gaan zintuigen in kwaliteit achteruit. Doelgericht bewegen wordt daardoor ook anders. Wanneer sprake is van dementie, is de prikkelverwerking weer anders, valt de remming vanuit de cognitie (deels)weg en kan er sprake zijn van ongeremd gedrag. Ook zie je vaak dat mensen dan juist gaan overstemmen, wanneer bepaalde prikkels te veel worden. Sensorische Informatieverwerking (SI) kan daar (positieve) effecten op hebben.

Informatiemarkt

Gedurende de hele middag was er in de foyer een informatiemarkt.

Laatste nieuws