Vermiste kat vindt nieuw thuis in Zonnekamp

maandag 10 juli 2017

Voor Jolanda Vermaire en Ineke de Jong kwam het als een enorme verrassing: hun kat Puck bleek niet dood te zijn, zoals zij vermoedden. Sterker nog: kat Puck blijkt al tweeënhalf jaar de heuse huiskat te zijn van verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk.

'We waren op vakantie toen we telefoon kregen van de dierenarts. In eerste instantie dachten we dat er iets aan de hand was met onze andere drie katten', vertelt Vermaire. Maar het was de dierenarts die zei: 'Kom jullie kat maar halen!'

Vermaire: 'Dat was natuurlijk een enorme verrassing. We waren vooral opgelucht dat de kat in goede gezondheid verkeerde.' Toen ze hoorden dat het dier al zolang bij het verpleeghuis rondliep en daar veel voor de ouderen betekende, besloten ze eerst goed na te denken. 'Het zou betekenen dat we de kat uit zijn omgeving moesten halen, en dan is het ook nog maar afwachten hoe onze andere drie katten op haar reageren', legt Vermaire uit.

Vermaire en de Jong vonden de aandacht die de kat van de bewoners krijgt, en de aandacht die de kat weer teruggeeft aan de bewoners zo waardevol, dat ze de dierenarts terugbelden om te vertellen dat hun Puck definitief de huiskat mag zijn van Zonnekamp. 'We hebben totaal geen negatieve gevoelens tegenover Zonnekamp. En dat komt ook gewoon doordat Puck zo goed is opgevangen.'

Angela van Olphen werkt bij Zonnekamp en weet nog dat de kat voor het eerst bij het verpleeghuis langskwam. 'Ineens liep er een kat rond bij ons verpleeghuis. We dachten wel dat hij nog een tweede thuis had, want uitgehongerd was hij nooit', vertelt Van Olphen. Een collega plaatste nog oproepen op internet waarin zij vroeg wie zijn kat kwijt was.

Maar reacties bleven uit. Van Olphen: 'We hebben nooit aan de chip gedacht. Stom achteraf. We hebben het dier ook niet bewust aangehaald, maar ze bleef terugkomen en is ondertussen echt onze huiskat.

Omdat de kat zo vaak terugkwam, begonnen de medewerkers van Zonnekamp het dier zelf te voeren. Van Olphen: 'Ze is wel wat aan de maat. Misschien hebben we wat te goed voor haar gezorgd. Ze krijgt geregeld plakjes ham en worst.' De kat heet bij de bewoners van Zonnekamp geen Puck, maar Poes en Tijger, of krijgt zelfs per bewoner een eigen naam. De kat kruipt graag op schoot bij bewoners. Die willen het dier voor geen goud meer missen.

Dit artikel is geschreven door Eric de Jong, en op vrijdag 7 juli gepubliceerd in de Steenwijker Courant.
Dit artikel is geschreven door Eric de Jong, en op vrijdag 7 juli gepubliceerd in de Steenwijker Courant.

Laatste nieuws