Zonnekamp zet hulphonden in bij ouderen met dementie

woensdag 25 juli 2018

Hulphond Nederland helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief. De focus ligt dan ook op het verbeteren van kwaliteit van leven in de breedste zin van het woord.

Het expertisecentrum bij Hulphond Nederland doet onderzoek naar nieuwe en bestaande hulpverlening binnen de stichting. Momenteel loopt er een onderzoek naar de mogelijke inzet van hulphonden bij ouderen met dementie. Op basis van een implementatieonderzoek is besloten om in de praktijk te gaan kijken wat hulphonden  voor deze ouderen zouden kunnen betekenen. Dit gebeurt door middel van een pilot in verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk.

Geluksmomenten

Zorggroep Noorderboog en Hulphond Nederland zijn enthousiast over deze pilot ‘dementie honden’ en gaan hierin samenwerken. Bijdragen aan kwaliteit van leven en geluksmomenten toevoegen is waar beide organisaties voor gaan.

Iedere week op bezoek

De pilot houdt in dat eens per week één of meer hulphonden voor een bezoek langs komen op verschillende afdelingen van Zonnekamp. Om hiervoor gezamenlijk een zo goed mogelijk programma op te kunnen zetten, zullen er eerst twee bezoeken met één of meer hulphonden op verschillende afdelingen plaatsvinden. Er kan zo kort worden kennis gemaakt met de mensen die wonen op de psychogeriatrische afdeling en verblijven op de dagbegeleiding, en een beeld worden gevormd van de mogelijkheden op de afdelingen. De familie zal hierover geïnformeerd en bij betrokken worden.

Laatste nieuws