Omscholing voor 52 mensen via praktijkleerroute

Omscholing voor 52 mensen via praktijkleerroute

donderdag 29 augustus 2019

Op 1 september starten 52 leerlingen de praktijkleerroute binnen Zorggroep Noorderboog. Dit zijn volwassenen die het roer omgooien en bewust kiezen voor het werken in de zorg en medewerkers van Noorderboog die zich verder willen ontwikkelen. De leerlingen gaan niet naar school, ze leren en werken in Reestoord of De Schiphorst in Meppel of in Nijenstede of Zonnekamp in Steenwijk.

De docenten van Deltion College en het Drenthe College zijn dagelijks op de locaties aanwezig en dragen samen met de werkbegeleiders van de afdelingen zorg voor de begeleiding en beoordeling van de studenten. Gedurende de opleiding krijgen de leerlingen betaald. Dit maakt Noorderboog voor de studenten een aantrekkelijke werkgever. De praktijkleerroute leidt op tot verzorgende IG niveau 3 met de dubbelkwalificatie medewerker maatschappelijke zorg.

Summercourse en meelopen op de afdeling

In de zomervakantie warmde een groot deel van de 52 leerlingen zich al op met een baan voor drie maanden als zorghulp. De afdeling Leren en Ontwikkelen bood in deze periode ondersteunend onderwijs. Natasja Jans volgde de summercourse en werkte als zorghulp in Zonnekamp op een afdeling met mensen met dementie. ’Ik vond deze opwarmperiode prettig, anders is in september alles nieuw. Het was heel spannend om voor het eerst naar het werk te gaan. Kennismaken met nieuwe collega’s, wat verwachten ze van me? Het werken met mensen met dementie vond ik aan het begin best heftig. Vanaf het moment dat het mij lukt om met hen contact te maken, vind ik het leuk’. Natasja is benieuwd hoe het leren haar straks afgaat. Ik sta vanaf september wekelijks 24 uur op de werkvloer. Daarnaast ben ik acht uur met school bezig. De opleiding volg ik op de afdeling zelf. Tegen het vak rekenen zie ik niet op. Als apothekersassistente rekende ik ook veel. Engels vind ik wel spannend. Ik heb er in ieder geval veel zin in.’

Startsein

Tijdens een informele borrel sloot bestuurder Erwin Duits donderdag de summercourse af en gaf hij samen met de praktijkopleiders en de docenten van het Deltion College en het Drenthe College het startsein voor de praktijkleerroute.

Inspelen op personeelstekorten in de zorg

De personeelstekorten in de zorg en bij Noorderboog nemen in een rap tempo toe. Het aantrekken van nieuwe zorgmedewerkers is moeilijk, omdat alle zorgorganisaties in dezelfde vijver vissen. “In maart organiseerde Noorderboog een banen- en informatiemarkt. Hier kwamen veel mensen die interesse toonden in werken en leren bij Noorderboog. De markt leerde ons dat we onvoldoende nieuwe medewerkers via de arbeidsmarkt kunnen aantrekken. We hebben meer medewerkers nodig en als dat lukt door zelf mensen op te leiden, dan biedt ons dat een gunstig perspectief’, aldus Peter Vervloet, adviseur Leren en Ontwikkelen van Noorderboog.

De eerste van 52 studenten ondertekent haar contract
De eerste van 52 studenten ondertekent haar contract

Laatste nieuws