Zorggroep Noorderboog doet mee in wetenschappelijk onderzoek ouderenzorg

Zorggroep Noorderboog doet mee in wetenschappelijk onderzoek ouderenzorg

donderdag 18 april 2019

In het najaar van 2018 heeft Zorgroep Noorderboog zich aangesloten bij het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG (UNO-UMCG). Dit is een samenwerkingsverband van het UMCG en 19 ouderenzorgorganisaties in Noord- en Oost-Nederland. Professionals en wetenschappers werken samen om nieuwe kennis met elkaar te ontwikkelen en te delen.

Door deelname aan het UNO-UMCG wil zorggroep Noorderboog wetenschappelijk onderzoek naar de regio Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel halen.

Creëren van oplossingen

De samenwerking draagt bij aan het creëren van oplossingen voor ondersteuning-, zorg- en behandelvragen van ouderen. Vanuit UNO-UMCG staat een aantal themagroepen centraal, gericht op verbeteren van kwaliteit van langdurige zorg aan ouderen: probleemgedrag, pijn en comorbiditeit (er is sprake van meer aandoeningen tegelijkertijd), medicatieveiligheid en zorgrelaties, en eerstelijns ouderenzorg. Ronald Bettenbroek, medisch manager en specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep Noorderboog, maakt deel uit van deze laatste themagroep. Het gaat hier om acute ouderenzorg, ‘als het thuis niet meer gaat’. De aangesloten organisaties profiteren ook van de kennis en opbrengsten van andere themagroepen en onderzoeken.

Aantrekkelijk werkgeverschap

Naast het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan ouderen maakt deelname aan dit netwerk ook onderdeel uit van aantrekkelijk werkgeverschap. Het integreren van wetenschappelijk onderzoek binnen Zorggroep Noorderboog draagt bij aan het aantrekken van ambitieuze professionals met de focus op ontwikkelen en verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Academisch Lab

Zorggroep Noorderboog is ook partner van de Regiocampus. Samen met andere zorgorganisaties, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen werken zij aan innovatieve projecten in het Ondernemerspunt. Recent is het Academisch Lab gestart, waar universitair onderzoek uitgevoerd kan worden door HBO-, MBO- en VO-instellingen. Zorggroep Noorderboog verbindt het wetenschappelijk onderzoek van UNO-UMCG aan het Academisch lab, door deelname van Regiocampuspartners Hogeschool Windesheim en Hogeschool Viaa aan het onderzoek.

Laatste nieuws