Ouderenzorg zit in je!

Ouderenzorg zit in je!

Zorggroep Noorderboog is één van de deelnemers aan de campagne 'Werken in de ouderenzorg. Dat zit in je'.

Werken in de ouderenzorg is prachtig werk. De aandacht die jij later wilt, kun je nu al aan mensen geven. Toch kampen veel zorgorganisaties in de ouderenzorg met openstaande vacatures, vooral op het gebied van verzorgenden en verpleegkundigen.  

Met de campagne ‘Werken in de ouderenzorg. Dat zit in je.’ zetten zorgorganisaties in Noord-Nederland samen hun schouders onder het verbeteren van het imago van het werken in de ouderenzorg. Om ook echt te kunnen ervaren hoe het is om te werken in de ouderenzorg, bieden we de mogelijkheid om bij ons te komen kijken. De campagne richt zich op het vertellen van verhalen over het werken in de ouderenzorg, het aanbieden van meeloopdagen en werk-leertrajecten. Daarnaast worden de beschikbare vacatures getoond.

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.ouderenzorgzitinje.nl of op www.facebook.com/ouderenzorgzitinje

Boegbeeld Noorderboog

Niels Dunnink, persoonlijk begeleider De Schiphorst, vertelt over zijn werk in de zorg. Hij is één van de boegbeelden van de campagne en van Noorderboog. Niels heeft model gestaan voor onze advertenties en andere campagne uitingen.

‘Een glimlach, dat geeft zo’n goed gevoel'

Niels Dunnink is 25 en werkt nu drie jaar als persoonlijk begeleider in De Schiphors in Meppel, een kleinschalig verpleeghuis voor gespecialiseerde zorg aan mensen met een vorm van dementie.  ‘Ik ben verzorgende IG en zorg ook dat zorgplannen up-to-date zijn,’ vertelt Niels. ‘Daarnaast heb ik overleg met artsen en psychologen rond mijn cliënten.  Een afwisselende functie die ik me jaren geleden eigenlijk niet zag doen. Ik had hetzelfde vooroordeel over ouderenzorg als vele anderen. Dat het saai werk is en alleen maar ‘billen vegen’. Tijdens een stage ontdekte ik dat het veel meer is, dat het enorm uitdagend en waardevol werk is.

Beter leren omgaan met bewoners die onbegrepen gedrag vertonen, is iets waar ik veel voldoening uit haal. Wanneer ik hun levensgeschiedenis leer kennen, en bijvoorbeeld belemmerende fysieke klachten, valt hun gedrag veel beter te verklaren. Ik pas daar het zorgplan op aan, zodat ze de zorg krijgen die bij hun situatie past. Het gevolg is vaak dat het hen wat meer rust van binnen geeft. Met alle positieve gevolgen van dien voor hun gedrag. Een glimlach krijgen op het gezicht van iemand die onbegrepen gedrag vertoont, dat geeft zo’n goed gevoel.

Werken met mensen met dementie vergt veel geduld. Ook creativiteit is belangrijk. Je moet snel kunnen inspelen op de belevingswereld van de bewoners, die een paar keer per dag kan veranderen. En natuurlijk moet je zorgzaam zijn. Ik doe nu de opleiding tot verpleegkundige. Zo leer ik meer over ziektebeelden en die kennis kan ik weer toepassen in de dagelijkse zorg. Ik hoop dit prachtige werk nog lang te doen.’