René Daling: Elke dienst is een verrassing

Als ik mijn dienst begin, is het altijd weer een verrassing wat de dag gaat bieden. Ik ben buiten kantooruren oproepbaar bij calamiteiten in verschillende verpleeghuizen van Zorggroep Noorderboog in Meppel.

Soms kan het telefonisch, soms moet ik bij de cliënt gaan kijken wat er aan de hand is. Vandaag heb ik al verschillende telefoontjes gekregen over cliënten die ziek zijn en waar verpleegkundige zorg nodig is, of waar de specialist ouderengeneeskunde moet worden ingelicht.

Op een gegeven moment krijg ik een telefoontje van de verzorging van een psychogeriatrische afdeling. Er is een mevrouw die erg boos en verdrietig is en naar huis wil, omdat haar haar kinderen zo meteen uit school komen. De verzorging heeft van alles geprobeerd om haar wat rustiger te krijgen en af te leiden, maar zodra ze even wat anders doen, wordt mevrouw weer onrustig.

Ik ga naar haar toe en drink in haar eigen, gezellig ingerichte appartement, een kopje thee met haar. Ik luister aandachtig naar haar, zodat ze haar verhaal kwijt kan. Ik kan haar gerust stellen door te zeggen dat de buurvrouw haar kinderen ophaalt en dat er goed voor hen gezorgd wordt. Dit geeft mevrouw ineens heel veel rust. Ze vertelt dat ze ook niet meer alles kan omdat ze best al oud is. En dat ze erg moe is, omdat ze vannacht zo slecht geslapen heeft door alle zorgen. Ik biedt haar aan om even te gaan liggen om wat uit te rusten. Dat vindt ze goed, als ik maar een poosje bij haar wil blijven en haar hand nog even wil vasthouden. Na een kwartiertje is mevrouw in slaap gevallen en kan ik weer verder met mijn dienst, met een voldaan gevoel. Op dat moment krijg ik telefoon van een somatische afdeling dat er een meneer is gevallen en veel pijn heeft in zijn heup…. Ik pak mijn spullen, start de auto en ga naar de meneer toe….

René Daling, A-verpleegkundige (verpleegkundig triagist)​ en volgt de HBO opleiding VGG