Coblatie

Coblatie is een behandeling waarbij de neusschelpen verkleind worden. Hierdoor kunnen klachten door een verminderde neuspassage aanzienlijk verminderen en kan een operatie onder narcose worden voorkomen.

Verruimen neusholte

De KNO-arts verdooft uw neus met een wattenstrookje met vloeistof. De verdoving moet 20-30 minuten inwerken. Daarna verwijdert de arts de wattenstrookjes. Met een dunne naald zal de arts het slijmvlies in de neus verhitten waarna de neusholten geleidelijk verruimen. De behandeling duurt ongeveer tien minuten per neusgat en is niet pijnlijk.

Observatie

Na de behandeling blijft u nog anderhalf tot twee uur ter observatie op de afdeling in een aparte rustruimte, zodat de verdovingseffecten uitwerken.

Na de behandeling

De pijnklachten zullen meevallen. Wel kan het zijn dat de eerste week na de behandeling de neus nog minder doorgankelijk is dan normaal. Ook kan slijm- en korstvorming optreden. Daarvoor krijgt u een recept mee voor het spoelen van de neus met zout water.

Als u voor de behandeling medicijnen voor de neus gebruikte, wordt in overleg met de KNO-arts besloten of u daarmee doorgaat.

Resultaat

De verwachting is dat de neuspassage in de loop van de weken geleidelijk beter wordt. Het effect van de behandeling is na ongeveer acht weken te beoordelen. Daarvoor wordt een afspraak ter controle met u gemaakt.