Muziektherapie

Muziektherapie

Muziektherapie is veelzijdig inzetbaar, actief en receptief. Onze muziektherapeuten passen het aan aan de bewoner: wat raakt, wat vindt iemand mooi, wat kan iemand. Door de bewoner te prikkelen, wordt hij of zij actiever.

Het is een muzikaal spel met verschillende technieken, contact maken staat centraal, met de nadruk op het positieve. De bewoner kan bijvoorbeeld iets naspelen of nazingen, of in de vorm van een spelletje meedoen. Het is een goede manier voor een bewoner om het zelfbeeld op te krikken.

Muziekkussen

Tijdens de Muziekkusseninterventie luistert de cliënt bij het inslapen tot drie kwartier naar muziek via een muziekkussen. Het kussen maakt gebruik van (non-)cognitieve restvermogens van mensen met dementie. Tot in een laat stadium van hun ziekte kunnen zij muziek herkennen. Het geeft ze houvast, herkenning en daarmee een veilig gevoel. De muziek heeft rustgevende kenmerken en wordt afgestemd op de voorkeur van de cliënt. Dit zorgt voor een positieve beleving. De interventie kan worden aangeboden bij het naar bed gaan en zo nodig kan het later in de nacht worden herhaald.

Inividueel en in groepjes

Muziektherapie kan individueel en in groepjes. Een groep helpt in de sociale interactie, het haalt mensen uit een isolement en het zorgt voor ontspanning. De bijeenkomsten hebben een vaste structuur, met een welkomstlied en een afscheidslied. Ook leuk in een groep is om iemand een lied voor iemand anders uit te laten kiezen.

Onze muziektherapeuten