Dag van de Mantelzorg 2018: Mantelzorg, dat mag naam hebben!

Dag van de Mantelzorg 2018: Mantelzorg, dat mag naam hebben!

Op 10 november is het De dag van de Mantelzorg en worden mantelzorgers landelijk gewaardeerd voor de zorg die zij bieden. Het thema voor 2018 is ‘Mantelzorg: dat mag naam hebben!’  Deze dag willen wij als organisatie niet ongemerkt voorbij laten gaan.

In de zorg voor onze cliënten zijn mantelzorgers onmisbaar en is waardering voor hun inzet op zijn plek. Mantelzorgers zijn overal betrokken bij cliënten van Zorggroep Noorderboog: in de thuiszorg; woon en wijkzorg; revalidatie zorg en specialistische zorg. Daarom roepen we alle locaties op om in de week van 10 november mantelzorgers te waarderen.

Waarom mantelzorgers waarderen?

De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen. Zo wordt bijvoorbeeld hulp geboden bij de dagelijkse verzorging, het doen van de boodschappen en de administratie. Tegelijk is het zo dat het verlenen van mantelzorg voor veel mensen geen keuze is. Mantelzorg biedt voldoening, maar kan ook leiden tot overbelasting. De waarde van mantelzorg is groot. De hulp die de mantelzorgers bieden, draagt bij aan het welbevinden van en de zorg voor onze cliënten. Het doel van de week van de Mantelzorg is dat mantelzorgers erkenning krijgen voor de belangrijke rol die zij vervullen. Door het bieden van waardering bedanken wij mantelzorgers voor alle inspanning die zij leveren.

Hoe mantelzorgers waarderen?

Waarderen kan op verschillende manieren, door bijvoorbeeld iets tastbaars te geven of het organiseren van een activiteit. Uiteindelijk gaat het niet om de grootte en de vorm van de waardering, maar om het gebaar. Wees creatief en wissel ideeën met elkaar uit. De dag van de mantelzorg is op 10 november, maar het is niet mogelijk om op één dag alle mantelzorgers te bereiken. Gebruik daarom de hele week van 5 t/m 10 november. Ook in verschillende gemeenten zullen er activiteiten georganiseerd worden voor mantelzorgers. Zo wordt er in Steenwijk een informatiemarkt georganiseerd waar Zorggroep Noorderboog bij aanwezig zal zijn. In de gemeente Meppel en de Wolden participeren medewerkers van Zorggroep Noorderboog in de werkgroep van de week van de mantelzorg in de gemeente.

Wensen of ideeën?

Bent u zelf mantelzorger van één van onze cliënten en heeft u wensen of ideeën hoe de diverse locaties de mantelzorgers in het zonnetje kunnen zetten? Of wilt u met ons delen wat er goed gaat en wat er beter kan? Laat dit dan aan ons weten! U kunt dit doorgeven aan de medewerkers van de locatie waar uw naaste verblijft of bezoeker is, of neem contact op met één van de maatschappelijk werkers Annerieke van Dongen of Gerline Kuiers. Zij zijn beiden aandachtsfunctionaris op het gebied van mantelzorg.