Beleef- en beweegtuinen

Beleef- en beweegtuinen

Bij Zorggroep Noorderboog hebben we verschillende beleef- en beweegtuinen. De naam zegt het al, een beweegtuin is gericht op het bewegen en een beleeftuin op het beleven.

Een beweegtuin bestaat uit een gevarieerde samenstelling van beweegtoestellen in een tuin, speciaal ontworpen voor ouderen. Gelegen in een beweegvriendelijke ingerichte buitenomgeving van een zorgcentrum of woonzorginstelling. Senioren kunnen hier individueel of in groepsverband bewegen en elkaar ontmoeten. De beweegtuinen zijn gratis toegankelijk.

Een beweegtuin stimuleert om regelmatig op een ongedwongen manier en met plezier te bewegen. Ook kunnen de oefeningen onderdeel zijn van een revalidatietraject. Onder professionele begeleiding kunnen ouderen geschoold worden in de algemene dagelijkse handelingen (ADL) en is er aandacht voor valpreventie. Aan de beweegtuin is een beweegprogramma gekoppeld dat erop is gericht om ouderen te begeleiden en een lesprogramma te laten volgen.

Wat is een beleeftuin?

Een beleeftuin is een tuin die geest en lichaam stimuleert, een tuin die alle zintuigen prikkelt. U kunt er in wandelen, de geuren opsnuiven van bloemen en kruiden, kleuren waarnemen, voelen aan planten, en proeven van kruiden en groenten. Kortom: herinneringen van vroeger naar boven laten komen. De tuinen zijn zorgvuldig ontworpen, met onder andere brede paden, strakke lijnen en speciale elementen.

Waarom een beweegtuin?

Veel ouderen hebben door hun leeftijd, en door lichamelijke en psychische beperkingen, begrenzingen in hun beweegmogelijkheden. Vaak is het  zo dat er nog (veel) dingen zijn die wel kunnen. De kracht van beweegpleinen is de ongedwongen manier van bewegen. Ook is iedere oefening direct te vertalen naar het beter functioneren in het dagelijks leven.

Bewegen is belangrijk

Uit onderzoek blijkt dat bewegen en groen een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van de mens. Uit onderzoek blijkt dat het voor iedereen, maar zeker voor senioren, uitermate belangrijk is dat men in beweging blijft. Bewegen stimuleert de hersenen, waardoor de verstandelijk achteruitgang wordt geremd. Een belevingstuin heeft een positief effect op mensen met dementie, maar ook op andere doelgroepen. Ook blijkt dat een groenen omgeving een gunstig effect heeft op medewerkers: werkdruk en ziekteverzuim zijn minder.

Waar vindt u deze tuinen?